Пазарджишкият тигър ще се шири на декар площ

Новата клетка на усурийското тигърче в зоокъта в Пазарджик вече се изгражда съгласно предписанията на Министерството на околната среда и водите. Поотрасналото животно ще разполага с 1062 кв.м. площ. Оградата е метална с височина 5 метра и целият имот ще бъде покрит с мрежа, тъй като тигрите са добри скачачи, съобщи кметът Тодор Попов.


Теренът е разделен на две части от ограда. Във всяка част има водна площ и скална маса от естествени камъни. Ще има и закрита част постройка от около 100 кв.м. с клетка и изолатор. От сградата има директен достъп и до двата двора. Проектирането и изграждането на клетката за тигъра са консултирани с експерти от Софийската зоологическа градина и екоминистреството. Новата клетка ще е готова до пролетта. Цялостаната инвестиция възлиза на 200 хиляди лева, осигурени от осиновителя на тигъра. Негова грижа е и изхранването на животното.

Община Пазарджик трябва да мисли и за времето след 3-4 години, когато тигърът ще има други нужди и те ще могат да бъдат удовлетворени само от екземпляр от същия вид, но от друг род.
Новината е публикувана на: 15/03/2014